Werkende mama – Hoe vind je de juiste balans tussen werk en gezin?

Het is al even geleden dat ik voor het laatst een blog heb gepost en dat komt mede door mijn nieuwe, maar drukke baan. Sinds september, waarvan we de eerste twee weken héérlijk naar Italië zijn geweest, werk ik als assistente voor twee zorgmanagers in een ziekenhuis. Daarnaast bied ik ook nog ondersteuning aan een project, waarvoor ik op een andere locatie ook heb gewerkt. Ik werk nu vier uur meer dan voorheen, wat betekent dat ik drukker ben. Hoe vind je dan de juiste balans tussen je gezin en je werk?

Dit is een vraag waar ik wel even mee heb geworsteld (en af en toe nog steeds worstel). Ik ben een werknemer die graag alles perfect wil doen en af wil hebben, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. In mijn werk moet je goed kunnen prioriteren en ik vind dat je dat ook in je gezin kunt doen.

Wat is als eerste nodig en wat kan nog wel even wachten? Elke donderdag om twaalf uur zeg ik ‘fijn weekend!’ en rij ik naar huis om Loriènn bij opa en oma op te halen. Maar als het werk het van mij vraagt werk ik die middag eerst nog een paar uur thuis, dus soms ben ik wel 32 uur aan het werk. Veel werkende moeders zullen dat als veel en pittig ervaren, ik zelf ook wel, maar het voordeel hier is dat ik in ieder geval de donderdagmiddag wel thuis ben. Dat scheelt toch weer 40 minuten reistijd!

Mama-dochterdag

Vrijdag is mijn standaard vrije dag en dan ben ik ook écht vrij. Geen werkmail of -telefoon (behalve bij een calamiteit, want ik neem deel aan het crisisteam), maar tijd voor mijn meisje. We gaan samen boodschappen doen, wat betekent dat er een croissantje gegeten mag worden in de supermarkt, we even lekker een kopje koffie bij de Hema drinken waar gespeeld kan worden en dan verder de winkels af om de benodigde spullen te halen. Ik vind het heerlijk om met Loriènn op pad te zijn, hoewel ze momenteel in een leeftijd zit waarin ze een eigen mening begint te vormen en dus niet altijd wil wat mama wil. We zijn vaak wel een paar uur weg als op zo’n vrijdag (of zaterdag) en meestal aan het begin van de middag terug. Meestal doe ik Loriènn nog even een uurtje naar bed, zodat ik rustig alles kan opruimen. Na het slapen gaan we lekker samen spelen, fietsen of wandelen. Ze is een echt buitenkind (gelukkig nog niet echt besef van iPads en iPhones, jeej!), hoewel ze toch wel een lichte verslaving aan Nijntje begint te krijgen… Maar wat wil je met zoveel Nijntjespullen in huis (sorry schatjes)!

Spelen met de blaadjes

Tegen half 5 begin ik dan met koken en eten we, als het gerecht het toelaat, rond de klok van vijf met ons tweeën. Papa is later thuis, dus hij eet dan alleen. Na het eten nog even lekker spelen of Nijntje kijken en om half 7 naar boven en klaarmaken voor bed.

Nee zeggen

Naast het werk en gezin sporten Dennis en ik ook. Meestal zijn we dan zaterdagochtend en/of -middag weg, wat betekent dat er oppas geregeld moet worden. Gelukkig zijn opa en oma vaak bereid op te passen, net als mijn drie zussen. Toch vind ik het soms wel jammer dat ik dan weer een dag met mijn dochter mis. Hoewel mijn weekend dan wel drie(eneenhalve) dag beslaat, ben je toch altijd bezig; met het opvoeden, je huis, boodschappen, sporten, afspraken, feestjes enz. Helemaal in het najaar en de winter is het bijna elk weekend raak met soms wel drie feestjes tegelijk. Daarom heb ik mezelf voorgenomen om bewust nee te zeggen tegen uitnodigingen. Ja, daar zal ik mensen misschien mee kwetsen, maar ik vind dat we al zo geleefd worden en ik houd dan geen vrije tijd over voor mijn gezin. Dus alvast sorry voor de nee, maar ik moet ook zo mijn rustmomenten inlassen. En die ervaar ik het beste met mijn man en kind om me heen. Of heerlijk alleen op de bank met thee en Netflix. 😉

Op deze manier vind ik mijn juiste balans tussen werk en gezin, hoe doen jullie dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: