Op het potje – van eerste plas naar zindelijk! (+ tips)

Vorig jaar augustus schreef ik dat Loriènn haar eerste plas op het potje had gedaan. Sindsdien ging het af en aan en waren wij misschien ook nog wat makkelijker met luiers omdoen. Maar nu is het toch zover!

 

Sinds anderhalve week is Loriènn zindelijk. Op woensdag 2 mei -die datum vergeet ik nooit meer!- ben ik begonnen om geen luier meer om te doen. Kinderen zijn normaliter eerst dagzindelijk en pas (soms veel later) erna ‘s nachts. Maar onze dochter doet dat andersom. Voor die woensdag was ze namelijk al een nacht of vier droog en deed ze, wisselend op het potje of op het toilet, een grote plas als en wakker was. Omdat ik dacht: ‘als jij ‘s nachts droog kunt blijven kun je dat overdag ook’, heb ik haar overdag geen luier omgedaan. En dat was voor ons allebei natuurlijk best spannend!

 

Eerste poging

We hadden al eens eerder een poging gedaan om haar zindelijk te krijgen, maar die lukte helaas niet helemaal. Omdat ik op woensdag en vrijdag vrij ben, is het voor mij wat makkelijker te doen. De eerste poging was eind maart in een week dat ik die woens- en vrijdag en Dennis de donderdag vrij was. De woensdag ging het op twee ongelukjes na best goed. Donderdags plaste ze ook op het potje, maar ze was er toen toch nog niet helemaal klaar voor weet ik nu. Ik heb het toen even losgelaten, want Loriènn wilde na die dagen ook niet meer op het potje. Aan de ene kant vond ik dat frustrerend, maar soms vergeet ik dat ze eigenlijk nog best jong is. Als je kind zo goed praat als zij dat doet, dan denk je dat ze ook alles wel snapt. Maar goed, ik had het even losgelaten en dat zorgde wel voor rust bij ons allemaal.

De eerste poging – 21 maart 2018

 

Droog

Erna had ik me voorgenomen om tijdens het Hemelvaartweekend (nu dus) er toch wel mee bezig te gaan. Ik ben namelijk vijf dagen achter elkaar vrij en dat leek me een ideaal moment. Maar dat liep iets anders!

Die woensdag (2 mei) zijn we bij een vriendin van mij en het vriendinnetje van Loriènn geweest. We moesten eerst een half uur met de auto, dus dat was stap 1: niet in de auto plassen. Voordat we vertrokken zijn we nog even naar het toilet geweest en toen ik Loriènn in de auto zette, heb ik extra vaak benadrukt dat ze nu niet kan plassen. Gelukkig snapt Loriènn heel goed wat we tegen haar zeggen, dus tijdens de rit -na meerdere keren vragen of ze niet had geplast- is het goed gegaan en zijn we bij het vriendinnetje weer naar de wc gegaan. Stap 1 overwonnen!

De tweede stap was het droogblijven gedurende de dag. Vaak raken kinderen tijdens het spelen zo afgeleid dat ze vergeten te plassen en dan gebeuren er meestal ongelukjes. Nu moet ik zeggen dat ik wel elk half uur vroeg of ze moest plassen en 3 van de 5 keer liep ze dan mee naar het toilet. Ook als Loriènn met haar hand tussen haar benen of aan haar billen zit, weet ik zeker dat ze moet. Maar als ze aan het spelen is, gaat ze dan toch niet zo snel mee. Wat dan helpt is dat ze het (kleine) speelgoed waar ze mee speelt mee mag nemen naar de wc. Gelukkig geeft ze het nu ook zelf aan wanneer ze moet plassen of poepen, dus het gaat erg goed. Maar die dag, en de dagen erna, is Loriènn helemaal droog gebleven. Het eerste ongelukje gebeurde op zaterdag en het tweede op zondag. Maar verder is ze helemaal droog gebleven en ook de nachten gaan nog steeds super. Hoe trots zijn wij op onze meid! Wat een mijlpaal!

 

Te vroeg

Nu zullen sommigen denken, die zijn er vroeg bij! Ze is nog maar 2,5 jaar oud, is dat niet te vroeg? Nee, dat denk ik niet. Loriènn is een heel pienter meisje. Ze praat in volledige zinnen, weet goed wat wel en niet mag en begrijpt héél goed wat we tegen haar zeggen. Ze kan ook duidelijk aangeven wat ze wel en niet wil en dat doet ze dan ook. Een peuter kan in twee maanden zoveel ontwikkelen, dat het in maart nog te vroeg was voor de zindelijkheid, maar dat nu wel de juiste tijd is. En tot nu toe gaat het super, dus wij hebben niets te klagen.

De eerste volle plaskaart – 24 aug 2017

 

Daarnaast was ik de vieze luiers ook zo ontzettend zat… Toen Loriènn een baby was, vond ik het echt niet erg om haar te verschonen. Ik vond het misschien zelfs wel leuk om te doen. Maar hoe ïgroter ze werd, hoe vervelender ik het vond. Dus misschien is het ook wel om mijn gemak, want ik heb dat gesmeer niet meer en het scheelt me minstens twee valuepacks luiers in de maand (hallo besparingen!). Maar ik vind ook dat je je kind niet tot aan -of zelfs tijdens!- de basisschool in een luier kunt laten lopen. Nu gaat het bij de een misschien makkelijker dan bij de ander, maar je moet er als ouder wel even energie in steken. Wij hebben Loriènn lang laten wennen aan het potje en zijn begonnen haar er voor en na het slapen op te zetten. Langzaamaan werd dat steeds vaker en uiteindelijk wilde ze zelf ook vaker. Maar als je kind kan kiezen tussen het comfort van een luier of op een potje plassen, dan is die keuze wel makkelijk natuurlijk.

Je moet er even een paar dagen doorheen, maar dan heb je er ook het plezier van!

 

Hieronder mijn tips op een rijtje: 

  • Laat je kindje al vroeg (1,5 – 2 jaar) spelenderwijs wennen aan een potje.
  • Trek je kindje een onderbroekje aan. Dit is makkelijker dan een romper.
  • Zorg voor vaste plasmomenten, bijvoorbeeld voor en na het slapen en breid dit langzaam uit
  • Beloon je kind voor elke plas en poep. Wij hebben eerst stickers geplakt op zelfgemaakte plaskaarten, maar het ging pas echt goed toen Loriènn spekjes kreeg na een plas of poep.
  • Koop ook een wc-verkleiner! Als ze eenmaal goed op het potje gaan, moet de overstap naar de wc ook gemaakt worden. Bij ons hielp het dat vriendje en vriendinnetjes ook op de wc zitten, kinderen willen vaak hetzelfde als anderen.
  • Maak het vooral een leuke bezigheid! Zing liedjes tijdens de plas of poep, lees een boekje of doe een spelletje. Liedjes -zelf verzonnen- óver de plas of poep werken hier trouwens ook goed! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: