VA-avontuur #1 – Hoe bedenk je een goede bedrijfsnaam?

Zoals jullie in mijn blog van zondag hebben kunnen lezen, ga ik beginnen met een opleiding tot VA. De intentie is dat ik uiteindelijk mijn eigen bedrijfje ga opzetten om freelance te kunnen werken. Ik heb er ontzettend veel zin in en kan niet wachten om ermee te beginnen! Maar…. hoe ga ik mijn eigen onderneming nu noemen?

 

Ik houd van een goede voorbereiding, dus ik ben gaan brainstormen. Wat wil ik verwerken in de bedrijfsnaam? Wil ik een Nederlandse of Engelse naam? Laat ik met mijn naam meteen zien wat ik doe of laat ik het aan de verbeelding over? Veel vragen om over na te denken dus.

 

Opschrijven en bedenken

Ik vind het prettig om nog ouderwets te schrijven als ik dingen ga bedenken, dus dat heb ik tijdens het brainstormen ook gedaan. Het werkt best verhelderend en je kunt dan ook zo lekker wegstrepen als het niet goed is. Dus ik ben gaan nadenken over de vragen die ik mezelf stelde, allereerst wat ik wil verwerken in de naam. Dat was in ieder geval de afkorting VA, maar ik wil ook graag mijn eigen naam erin verwerken. Zodoende kwam ik op de volgende bedrijfsnamen:

  • A.D.V.A. – Annemarie Deloo Virtual Assistant
  • D.V.A. – Deloo Virtual Assistance
  • A.D.V.A. of D.V.A. Office support

 

Ik vind deze namen op zich wel leuk, maar ik heb toch het gevoel dat er nog iets mist. De woorden Office support erachter vind ik wel een goede aanvulling op de naam, omdat dat toch is wat ik aan wil bieden. Dus ik laat met de bedrijfsnaam zien wat ik doe.

 

Research en verder uitwerken

Hierna ben ik verder gaan denken over wat er dan anders of bij kan in de naam en heb ik een beetje research gedaan op internet. Ik ben bij een aantal blogs uitgekomen die vertellen over hoe de namen van bekende merken tot stand zijn gekomen en dat is best leuk om te lezen. Zo is de naam Andrélon ontstaan uit de voornamen van de oprichters van het merk (André en Lonneke de Jong) en bestaat de naam IKEA uit de eerste letters van de naam van oprichter Ingvar Kamprad, en van de boerderij en het dorp waar hij opgroeide (Elmtaryd en Agunnaryd). Er is online genoeg inspiratie te vinden, evenals de vele namengenerators. Het nadeel daarvan is dat die voornamelijk Engelse namen produceren en ik heb er ook niet echt gebruik van gemaakt.

 

 

Goed, back to business. Wat kan er nog toegevoegd worden aan mijn bedrijfsnaam? Ik vind het een goed idee als ik een afkorting bedenk die ik ook voluit kan schrijven en ik wil in ieder geval de woorden office support gebruiken. Het eerste idee, A.D.V.A. spreekt met het meeste aan, dus hier ga ik verder mee. Ik ben op het idee gekomen om een naam te creëren die als een woord is uit te spreken en niet als afkorting. Een woord klinkt namelijk krachtiger vind ik zelf. Zodoende heb ik bedacht dat ik de letter ‘Y’ van het woord ‘your’ ertussen wil zetten, zodat er komt te staan Annemarie Deloo Your Virtual Assistant. De naam wordt A.D.Y.V.A., maar omdat ik het als een woord en niet als afkorting wil uitspreken, laat ik de punten tussen de letters weg. Dan komt er te staan: ADYVA (A-die-va). Het klinkt leuk en met de woorden Office support erachter laat het zien wat ik in grote lijnen doe. Dus op papier komt het eruit te zien als:

  • ADYVA Office support

Als ik het nu voluit schrijf zou ik het zo doen: Annemarie Deloo Your Virtual Assistant – Office Support.
Dus met een middenstreepje ertussen. Ik vind het een catchy naam die ook wel makkelijk te onthouden is. Ik heb de naam voorgelegd aan mijn zussen en zij hebben aangegeven dat het een goede naam is.

 

Je hebt de naam, maar hoe nu verder?

Allereerst moet je bij de Kamer van Koophandel nagaan of de door jou bedachte bedrijfsnaam niet in gebruik is. Het kan een ontzettende tegenvaller zijn als dat wel het geval is. Ik heb tijdens mijn zoektocht naar een naam ook gebruik gemaakt van het bedrijvenregister van de K.v.K. en dat heeft me wel geholpen in het proces. Er bestonden namelijk vele soorten bedrijven met dezelfde naam als de eerste twee namen die ik bedacht had. Toen ik er eenmaal uit was dat ik de ‘y’ ertussen wilde zetten, heb ik dit meteen gecheckt bij de K.v.K. en het blijkt dat er nog geen enkel bedrijf of onderneming is die deze naam gebruikt. Pluspuntje voor mij!

 

 

Tevens is het handig om te checken of de domeinnaam nog beschikbaar is. Want ook al heb je nog zo’n mooie naam bedacht, als je een andere domeinnaam hebt komt het (in mijn ogen) toch minder professioneel over. In eerste instantie had ik bedacht om alleen de naam ADYVA te gebruiken. Die domeinnaam was nog vrij in Nederland, maar er bestaat wel een .com, .org en .co.uk. Van het domein adyvaofficesupport is alles nog vrij, ook omdat het een vrij unieke naam is. Ik heb inmiddels de .nl vastgelegd en ook bij de K.v.K. heb ik me alvast aangemeld met ADYVA Office support. Het is nu belangrijk dat ik de inschrijving ook rond maak, maar dit kan alleen als ik een afspraak maak op een K.v.K.-kantoor. Hier zijn wel wat kosten aan verbonden, maar als ik serieus verder wil zal ik dit toch moeten doen.

 

Betekenis

Ik vind het leuk als namen (of dit nu persoonsnamen of bedrijfsnamen zijn) een betekenis hebben. Omdat mijn bedrijfsnaam ook wel als een persoonsnaam kan klinken, ben ik het op gaan zoeken en raad eens wat… Het heeft een betekenis! Weliswaar wordt het over het algemeen geschreven als Adiva, maar het betekent ‘aangenaam en aardig’. Ik vind dat eigenlijk wel ontzettend stoer! Ik hoop dat mensen mij ook zo (gaan) ervaren en dat de naam zijn vruchten afwerpt.

 

Eén van de volgende stappen wordt het bedenken van een huisstijl. Maar ik heb gelezen dat het niet erg is als dat wat later komt, want je moet je in eerste instantie focussen op wat belangrijk is: je werk en onderneming.

18 Replies to “VA-avontuur #1 – Hoe bedenk je een goede bedrijfsnaam?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: