Recept: Zuid-Limburgse Rijfkoeken

Het recept voor deze lekkernij uit het zuiden des lands, dank ik aan mijn schoonmoeder (of eigenlijk haar moeder). Ik ben geen hele grote fan van aardappelen en probeer zelf ook altijd iets anders te maken dan de standaard gekookte versie, dus deze vorm was een aangenomen verrassing. Rijfkoeken worden gemaakt van gefrituurde aardappelrasp, welke je meestal tegenkomt op de kerstmarkten in het zuiden van het land en Duitsland. Je kunt het zien als een soort aardappelrösti. Heerlijk om te eten als je geen zin hebt uitgebreid te koken!

 

Benodigdheden:

  • 2 dikke aardappelen per persoon
  • 1 klein uitje per twee personen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • zonnebloemolie (of olijfolie)
  • zout en peper

 

Bereiding:

Schil de aardappelen en leg ze in een pan water om het zetmeel eraf te weken (en dit voorkomt dat ze bruin worden!) en schil de ui. Rasp de aardappelen en de ui in een bak en voeg het ei en de bloem toe, bestrooi met zout en peper en meng alles door elkaar. Doe het mengsel in een vergiet en druk alles goed aan tot het vocht eruit is.

Giet ca. 1 cm olie in een braad- of koekenpan en laat dit warm worden. Maak met twee vorken een klein pannenkoekje van een beetje van de rasp, totdat de pan gevuld is met de koekjes. Maak eerst één rijfkoek om te proeven of er genoeg zout en peper in de rasp zit.

Zet het vuur zachtjes, zodat ook de binnenkant goed gaar kan worden. Draai de rijfkoeken om als de onderkant een mooie goudbruine kleur heeft en bak ook de andere kant. Serveer ze op een stukje rogge- of geroosterd brood besmeerd met (appel)stroop en smullen maar!

 

Tip: gebruik het serveerwonder van Tupperware. De bak om de aardappelen in te laten weken en de binnenbak om de rasp in te doen; deze bak is tevens als vergiet te gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: