Recept: Koekjeskoek (Pletskeskook)

Eén van mijn favoriete taart/koek is er één die ik via mijn schoonmoeder heb geleerd: koekjeskoek (of op z’n Limburgs: Pletskeskook). Het is hier in de regio niet heel erg bekend, maar in het zuiden van het land wat meer. Hieronder vind je het recept voor deze zoete lekkernij!

 

Benodigdheden (voor ca. 20 stukjes):

  • 4 tot 6 pakken theebiscuit
  • 2 pakken hagelslag (bruin/wit of één kleur)
  • 2 grote mokken sterke koffie
  • 500 gr. Blue Band (wikkel)
  • 500 gr. bruine basterd suiker
  • Ovenbakplaat (bekleed met aluminiumfolie) of een grote platte schaal

 

Bereiding:

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng deze in een keukenmachine zacht met de basterdsuiker en een halve mok koffie tot een smeuïge crème.

Leg met de droge koekjes eerst de vorm neer die je wilt maken (vierkant, rechthoek enz.). Dompel daarna de koekjes één voor één in de koffie en leg ze op de bakplaat. Smeer de botercrème op de eerste laag en bedek deze dan weet met een volgende laag koekjes. Ga zo door tot je de gewenste hoogte hebt bereikt.

Besmeer, als de laatste laag is aangebracht, de gehele buitenkant de crème en strooi hier de hagelslag overheen.

 

Tip: de koekjeskoek is het lekkerst als het een dag van tevoren wordt klaargemaakt. Dan kunnen de koffie en crème goed intrekken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: