Op vakantie met je peuter – wat neem je mee?

Over een aantal weken vertrekken we met de familie van mijn man op vakantie naar Italië en gaan we voor het eerst vliegen en écht op vakantie met Loriènn. Dit vind ik aan één kant best een beetje spannend, dus ben ik op zoek gegaan naar tips om ons op het vliegen en de vakantie voor te bereiden. Want wat neem je nou allemaal mee voor je kleintje?

We vliegen ‘s ochtends vanaf Eindhoven, wat betekent dat we vroeg uit de veren moeten i.v.m. de autoreis naar de luchthaven. Ons meisje gaat vanuit bed direct in de auto, dus de avond tevoren gaat ze in een joggingbroekje naar bed. Dan hoeven we haar niet om te kleden, wel even sokjes en slofjes aan, en kan ze (hopelijk) lekker verder slapen in de auto. Met een reis van 1,5 uur moet dat wel lukken.

Handbagage

Loriènn zit tijdens de vlucht bij één van ons op schoot, we vliegen ook maar anderhalf uur, maar ik ben nog even aan het uitzoeken wat het handigste is. Ik ken mijn kind en ze kan moeilijk lang bij iemand op schoot zitten. Gelukkig zijn er bij elke maatschappij wel diverse mogelijkheden wat betreft het vliegen met een peuter. We nemen alleen handbagage mee, de rest gaat met opa en oma mee in de auto. Maar wat stop je nou allemaal in je tas? Toen we nog met ons tweeën waren was het vrij makkelijk: datgene wat je nodig hebt tijdens de vlucht. Maar nu hebben we een extra medereiziger om rekening mee te houden! In ieder geval gaat de iPad mee waar de app van Nijntje opstaat. Ook download ik de afleveringen van Nijntje op Netflix, zodat Loriènn die kan kijken. De laatste tijd is ze ook erg dol op “coses” (haar uitspraak van prinses, weer een woordje voor het Peuterwoordenboek!), oftewel Frozen. Dus ook die maar downloaden via de app. Verder nemen we haar baby, een klein popje, mee en wat wascokrijtjes en een kleurboekje. We zijn maar kort onderweg, dus veel is niet nodig. Ik doe er voor de zekerheid ook een extra setje kleding in (voor eventuele ongelukjes) en natuurlijk luiers en doekjes.

Eten en drinken

Van een vriendin heb ik begrepen dat je tot 200ml drinken mee mag nemen voor kleine kinderen. Vooral tijdens het stijgen en landen kun je je kindje het beste laten drinken, zodat de oortjes open blijven. We vliegen al vroeg en daarom moet het ontbijt (in ieder geval voor Loriènn) ook mee. Dit kunnen we op het vliegveld opeten, zodat het niet door de douane hoeft. Ook gaan er rozijntjes en koekjes in de tas, zodat ze ook wat te snacken heeft. Ook voor ons gaat er een tussendoortje mee, want daar ik heb eigenlijk altijd behoefte aan!

Verblijf

We gaan naar een schiereilandje onder Venetië en tijdens de vakantie verblijven we in een heel mooi vakantiehuis met een zwembad voor de deur, ideaal! Voor het slapen nemen we het campingbedje mee, er is geen bedje aanwezig in het huisje. Omdat we het niet zien zitten om Loriènn twee weken op het dunne matrasje te laten slapen, gaat het matras van haar ledikantje mee. De laatste nacht voor vertrek kan ze wel bij ons in bed slapen, lekker gezellig! Dit hebben we al eens eerder gedaan tijdens een verblijf in Nederland. Om zo min mogelijk van het slaapritueel af te wijken gaan haar knuffels en boekjes ook mee. Ze is nu al een echte boekenwurm en we lezen haar elke avond een verhaaltje voor. Daarnaast gaan natuurlijk de standaard spullen, zoals kleding, verzorgingsartikelen, luiers en zwemkleding mee (net als voor ons, behalve de luiers dan).

Speelgoed

Loriènn heeft best veel speelgoed en niet alles kan natuurlijk mee. Wat vooral meegaat zijn spulletjes die ook in het water kunnen, zoals plastic figuurtjes en bakjes. Ook haar plastic bolderkarretje met schepje, harkje en zandfiguurtjes nemen we mee, die kunnen we leuk gebruiken op het strand. Ik denk dat ik ook maar even kijk voor een opvouwbare bolderkar, dat is toch wel makkelijk als we naar het strand gaan. Omdat opa en oma een aanhanger achter de auto hebben, hebben we de luxe dat we iets meer mee kunnen nemen dan anders. Loriènn heeft een roze fietsje waar ze graag op zit. Doordat er een duwstang aanzit is deze ook handig om mee te nemen op vakantie. Ik denk dat het belangrijk is om speelgoed waar ze vaak mee speelt mee te nemen, zodat ze wel herkenbare spullen van thuis om zich heen heeft. Gelukkig is ze wel een echt buitenkind en vind ze het érg leuk om te wandelen, zwemmen en fietsen. De fiets kan ook mee op de aanhanger, dus ik vermoed dat we meerdere rondjes over het eilandje moeten fietsen!

Potje

Ook het potje gaat mee, want we zijn volop bezig met het trainen! (lees hier meer)
Een oud-collega vertelde me dat zij haar kindje lekker in de blote billen liet rondlopen en dat het zo dagzindelijk is geworden. Hier gaan wij dan ook maar voor! Het scheelt je toch weer heel veel luiers en doekjes. Ik heb in de kast nog een proefpakketje luierbroekjes liggen en die gaan ook maar mee. Wie weet krijgen we het voor elkaar! 😉

Wat is volgens jullie onmisbaar op vakantie met je kleintje?

2 Replies to “Op vakantie met je peuter – wat neem je mee?”

  • Wij gingen vroeger altijd kamperen met de kinderen, toen ze nog heel klein waren niet verder dan een dagreis, later mocht het anderhalve dag zijn en dan overnachten we ergens.
    Dat was osms , eerlijk is eerlijk , best wel eens gedoe…maar niet minder, als ik dit zo lees dan gaan vliegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: