Op het potje – de eerste plas!

We zijn al een tijdje bezig om Loriènn op het potje te krijgen en sinds afgelopen weekend is dat gelukt! Sinds ongeveer het voorjaar hebben we er al één in huis om haar er spelenderwijs bekend mee te maken. Ze sleept het van de badkamer naar haar en onze slaapkamer en zit er met de broek aan op.

Ook heeft het een tijdje beneden gestaan, maar ons toilet is toch net iets te krap om het daar neer te zetten. Daar hangt een toiletverkleiner, maar de hoogte van de pot is haar toch nog iets te hoog. Maar zo ineens wilde Loriènn zaterdag wel in haar blote billen op het potje en deed ze, terwijl we een boekje aan het lezen waren, haar allereerste plasje! Hoe trots je dan als mama (en papa) bent is bijna onbeschrijfelijk. Ze mag voor elke plas één sticker en voor elke poep twee stickers plakken. Omdat ze ook zondag én vandaag een plasje deed, had ze vanochtend al drie stickers bij elkaar gespaard. Bij een volle kaart, negen stickers, mag ze van ons een cadeautje uitzoeken.

Vast schema

Ik heb mezelf voorgehouden om Loriènn voorlopig eerst via een vast schema op het potje te doen: voor en na elk slaapje. Zo leert ze hopelijk tijdens het slapen droog te blijven en dat ze erna mag plassen. Uiteraard lukt dat niet meteen in de eerste week, maar ze begrijpt in ieder geval al wel dat ze na elke plas een sticker mag plakken (natuurlijk een prinsessensticker)! Met het schema heeft ze in ieder geval al wel drie dagen achter elkaar na het slapen geplast, dus er komt nu al enig ritme in. We gaan over een paar weken naar Italië (lees hier mijn blog over de voorbereiding) en dan gaat het potje natuurlijk mee. Van een oud-collega heb ik de tip gekregen om Loriènn lekker in haar blote billen te laten rondlopen, als ze dan moet plassen of poepen moét ze het wel op het potje doen. Hoewel dat ook wel eens mis zal gaan, gok ik zo.

Verrassing!

Sinds vandaag gaat Loriènn weer naar de gastouder, die twee weken vakantie heeft gehad. Uiteraard daar uitgelegd dat ze sinds het weekend op het potje gaat, maar dat had ze natuurlijk al via Facebook gezien. 😉
En je raad het bijna niet, maar na haar middagslaapje heeft ze geplast én gepoept op het potje! Wauw, wat een troste mama ben ik toch! De gastouder was er in de haast nog niet aan toegekomen om een stickerkaart te maken, maar Loriènn heeft thuis DRIE stickers op haar kaart geplakt. Dus nog drie te gaan en dan mag ze een cadeautje uitzoeken. Dat gaat toch wel wat sneller dan ik had gedacht, haha! Loriènn moet namelijk nog twee jaar worden (duurt ook niet zo heel lang meer) en ik had eigenlijk niet durven hopen dat ze voor haar tweede al op het potje zou gaan. We zitten natuurlijk pas in de eerste week en het kan nog alle kanten opgaan, maar het ziet er voor nu al voortvarend uit. We hebben gewoon een kleine streber denk ik. 🙂

Hoe ging het bij jullie met het oefenen en heb je nog (meer) tips voor andere moeders?

One Reply to “Op het potje – de eerste plas!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: