Citytrip London 2018 – uitgebreid reisverslag

Op 11 april dit jaar waren Dennis en ik 10 jaar samen. Dit wilde ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, dus ik was begin dit jaar al vroeg gaan zoeken naar een leuke bestemming om een weekend weg te gaan. Het werd een stad waar we beiden nog niet geweest waren en waar ik heel graag naar toe wilde: Londen.

 

Zelf hou ik ontzettend van de geschiedenis van grote steden en als er één stad beschikt over veel geschiedenis, dan is het Londen. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik er van moest verwachten; de Britten worden vaak omschreven als wat afstandelijk en dan is er natuurlijk nog het weer. De weerberichten veranderden met de dag, dus moet je nu wel of geen regenjas mee? Gelukkig viel het beide 100% mee.

 

De trip

De trip zelf had ik in januari al geboekt. Een aantal dagen lang heb ik de sites van vliegaanbieders in de gaten gehouden. Uiteindelijk heb ik rechtstreeks op de site van EasyJet de tickets geboekt en guess what: voor nog geen €30 p.p. per vlucht was ik klaar! Daarnaast een koffertje van 15 kilo voor ons beiden erbij en klaar. De totaalprijs van het vliegen bedroeg niet meer dan €140 voor twee personen. Dat was dus geregeld, daarna was het zoeken naar een hotel wat betaalbaar was, het liefst in het centrum lag én goede recensies had. Nogal een opgave dus!

 

St Giles London Hotel
St Giles London (Bron: Booking.com)

Ik ben begonnen met de bekende vergelijkingssites, zoals Trivago en Booking. Ook op Trip Advisor kan er naar hotels gezocht worden, dus ook die maar een bezoek gegund. Het budget probeer ik tussen de €50 en max. €90 p.p.p.n. te houden, vaak vind ik daar wel wat leuks voor. Uiteindelijk kwam ik op Booking uit bij het St Giles London Hotel aan Bedford Avenue. Het kreeg goede recensies, hoewel gasten de kamers wel klein vonden en de locatie was ook goed: aan de noordkant in Soho. Voor 2 nachten, exclusief ontbijt, betaalde ik voor twee personen £206 (ca. €230). Het ontbijt koste £9,95 per persoon, wat ter plekke geboekt kon worden. De foto’s van gasten en het hotel zelf zagen er prima uit en voor twee nachten vond ik dit wel de moeite waard.

Het verblijf in het hotel is uiteindelijk goed bevallen. De ligging was perfect: een kleine 3 minuten vanaf metro Tottenham Court Road Station, met ongeveer vijf minuten lopen sta je in het centrum van Soho en op ongeveer een kwartier lopen ligt Covent Garden. Ideaal! Het klopt inderdaad dat de kamers aan de kleine kant zijn, de bedden zijn kleiner dan we gewend zijn (of dat heet verwend) en we misten ook wel een gordijn aan de binnenkant van de kamer (aan de buitenkant zaten luxaflex die van binnen bediend konden worden), maar verder was de kamer goed. Het ontbijt was voor het die tien pond prima te doen; genoeg keuze (English Breakfast, yoghurt met muesli/cruesli, afbakbroodjes). De ontbijtzaal bestond uit twee grote ruimtes, één bij binnenkomst en langs het buffet liepen we door naar de tweede zaal. Het hotel zat goed vol, want we moesten zoeken naar een plekje. We hebben ieders twee rondjes langs het buffet gelopen, dus het eten was wel goed. 😉

 

 

De stad

Londen is een bruisende stad met een diverse bevolking en bebouwing. En ik voelde me er helemaal thuis! De mensen zijn vriendelijk, je vindt er veel geschiedenis, maar ook levendigheid en gezelligheid en daar hou ik wel van. Op bijna elke straathoek kom je artiesten tegen, waarvan er sommigen keigoed zijn! De gezellige pubs met hun donkere ruiten waar je een echte pint drinkt en waar op vrijdagavond weekend vierende Londenaren te vinden zijn. Leuke winkeltjes, zowel grote ketens als kleine boetiekjes en op elke straathoek een Starbucks of Pret-a-Manger waar je terecht kunt voor je coffee (of in mijn geval macchiato) to go. Heerlijk.

 

Dag 1: ontdekken en een musical

Mijn planmatige ik had een superstrakke planning gemaakt, waar we uiteindelijk maar minimaal gebruik van hebben gemaakt (maar wel een must!). We moesten al vroeg uit de veren, we zouden om 8.55u vertrekken, maar vertrokken uiteindelijk ongeveer een half uur later vanaf Schiphol. Het voordeel van vliegen naar het Groot-Brittannië is het uur tijdsverschil, je komt een uur eerder aan. We kwamen dus om ca. 9.30u aan op Gatwick en we moesten de shuttle naar de centrale hal van het vliegveld nemen, omdat we op de North Terminal landden. Vanaf daar namen we de Southern naar London Victoria, vanaf Victoria de metro (Victoria line) naar Oxford Circus Station en daar stapten we over op de Central line naar Tottenham Court Road.

 

TIP: de Oystercard! Dit is een soort OV-kaart voor toeristen waarmee je met metro, bus én trein kunt reizen en die je kunt opwaarderen als je limiet op is.

 

Op de eerste dag zijn we vooral gaan ontdekken; wat zit er bij ons in de buurt. We zijn eerst naar Covent Garden gelopen (volgens planning) en hebben daar rustig rondgelopen en geluncht bij Pancs, een klein tentje waar je gevulde pannenkoeken kunt eten. Natuurlijk ben ik voor de zoete gegaan: gevuld met pavlova, aardbeien en cream cheese met daarbij een hot choc met een supermarshmellow bovenop. Dennis koos voor de haritge variant: geroosterde eend en wat groenten. Heerlijk! Rondlopen in Covent Garden is leuk, het beslaat namelijk niet alleen de oude markthal, maar ook een groot deel van de winkelstraten. Ik had op de planning staan om naar het London Film Museum te gaan, daar was een tentoonstelling van James Bond auto’s die in de films zijn gebruikt, maar dat is er uiteindelijk niet meer van gekomen. Zoals gezegd hebben we de planning deels laten varen, omdat we, toen we eenmaal in Londen waren, eigenlijk gewoon hebben genoten van de tijd die we hadden. Maar het is wel belangrijk om een planning te maken, al is het er alleen één met de routes naar de bezienswaardigheden.

 

 

Na Covent Garden – wat naast de oude markthal een flink aantal straten beslaat – zijn we langzaam weer naar het hotel gelopen. Bij de Pandorawinkel in Covent Garden heb ik van Dennis nog twee mooie charms gekregen als cadeautje voor ons jubileum. We kwamen ook door Chinatown, wat erg leuk is om te zien met al die rode lampions. ‘s Avonds stond er een musical, Aladdin, op het programma. En wat heb ik genoten (musicals zijn wat minder aan Den besteed)! De ambiance was geweldig, we zaten in het Prince Edward Theatre in Soho. De musical was fantastisch, vooral de acteur die Genie speelde en hij kreeg het grootste applaus. Voorafgaand hebben we in het hotel een pre-theatre diner gegeten, wat bij mij helaas verkeerd viel… De bruschetta met tomaat en (teveel) knoflook verpestte helaas mijn maaltijd. Gelukkig had ik er tijdens de musical niet al teveel last van, ook wel dankzij veel water drinken en stil zitten. 😉 Na de musical zijn we maar lekker naar bed gegaan, want we waren al op sinds 05.00 uur die ochtend.

 

Dag 2: fietsen en wandelen

Van een collega kreeg ik de tip om een fietstocht te doen bij The London Bycicle Tour Company. Ik had van haar een kortingskaartje gekregen, maar deze bleek alleen te werken in een andere Europese stad. Doordat ik contact had opgenomen met de website, heb ik er uiteindelijk een gratis fietstoer aan overgehouden. Enige voorwaarde was dat Dennis en ik als mystery shoppers zouden deelnemen en dat ik een paar dagen na terugkomst contact zou hebben met de eigenaar van de site. Dus op vrijdagochtend meldden wij ons om 9.45 uur bij de organisatie van de fietstour op Gabriels Wharf aan de Southbank, waar ik onopvallend aangaf dat ik als mystery shopper kwam. Er stonden al verscheidene mensen te wachten en iedereen kreeg een gekleurd polsbandje om, zo werd de indeling van de groep bepaald. Wij zaten in een groepje van acht personen en één tourguide. We vertrokken om  ongeveer 10.15 uur op de fiets naar de eerste bezienswaardigheid: Cleopatra’s Needle; een obelisk die eind 1800 in Londen geplaatst is. Aan de overkant van de Theems stond de London Eye, het welbekende reuzenrad. Ik zal niet alle bezienswaardigheiden uitgebreid beschrijven, dus hieronder een lijstje met wat we verder gezien hebben:

 • Big Ben – helaas staat Big Ben volledig in de steigers, dus wie weet over een aantal jaar weer
 • The Houses of Parliament
 • Westminster Abbey
 • St James’ Park – waar de bomen prachtige bloesems hadden
 • Buckingham Palace – ontzettend druk vanwege Changing of the Guard
 • The Changing of the Guard
 • Trafalgar Square
 • Covent Garden
 • Lincoln’s Inn Fields – hier hebben we een koffiestop gemaakt in het te leuke Fields Bar and Kitchen
 • Smithfield Market
 • St Paul’s Cathedral

 

De fietstour duurde in totaal zo’n 3 uur en je ziet veel, meer dan met een bus of auto. Wij hebben een aantal jaar geleden in Barcelona hetzelfde gedaan en dat was toen al goed bevallen. We hadden naderhand wel wat last van onze rug, omdat het niet de hoge Nederlandse fietsen zijn waarop je fiets. 😉 We eindigden weer op Gabriels Wharf, waar we onze fietsen inleverden en even de benen konden strekken.

 

Na de tour zijn Den en ik gaan wandelen langs de Theems, richting de Tower Bridge en de Tower of London, want die wilde ik graag zien en het lag redelijk in de buurt. Tijdens de wandeling kwamen we langs Borough Market, Londens meest bekende food and drink market. Wij kwamen langs de Southwark Cathedral aangelopen en liepen zo onder het spoor door de markt op. Er werd vers fruit en verse noten verkocht, maar ook veel warm bereide maatlijden zoals fish and chips, noodles en pulled pork. Ik wilde heel graag fish and chips proberen en toevallig zat in Borough Market de winnaar van de National Fish and Chips Awards, restaurant Fish!, waar je ook kunt afhalen. Dus natuurlijk is de keuze dan snel gemaakt en hebben wij met ons tweeën genoten van een ruime en overheerlijke portie. Achteraf hebben wij maar een klein gedeelte van de markt gezien, maar dat kwam ook omdat ik graag verder wilde richting de Tower Bridge en we nog wel een einde moesten lopen. Natuurlijk moest er ook een sanitaire stop gemaakt worden (we waren intussen alweer verder gelopen), maar het enige openbare toilet wat we tegenkwamen bleek niet te werken… Wat betekende dat we doorliepen tot we voorbij de Tower Bridge liepen en een Starbucks tegenkwamen. Onze voeten konden wel even rust gebruiken en we hadden toch wel zin in koffie, dus we zijn daar maar gaan zitten en naar het toilet geweest.

 

Tower Bridge, Tower of London en St. Paul’s Cathedral

Na de koffie en latte macchiato zijn we teruggelopen naar de brug en via een trapje omhoog kwamen we op de brug terecht. Hoewel je het niet verwacht, maakt het toch wel een ontzettende indruk… De brug is ruim een eeuw oud (1894), maar zo imposant. Je waant je even in een andere tijd als je de drukte van het verkeer en de toeristen wegdenkt. Vanaf de brug kijk je uit over de Theems met links de nieuwere zakenwijken met hun hoge, glazen gebouwen en rechts Southwark en de City of London. Aan de overkant van de rivier zie je de Tower of London al staan, omgeven door kasteelmuren en gebouwen. Ook al zo’n imposant geheel met veel historie. Het was natuurlijk super druk op de brug, maar toch is het iets wat je wel gedaan ‘moet’ hebben. Zonder fotostops loop je in iets meer dan vijf minuten over de brug naar de weg Tower Bridge Approach richting de Tower of London.

 

Weetje: de City of London is een district binnen de stad London en het heeft zijn eigen burgermeester. Als men praat over de City wordt het distict bedoeld, maar niet de stad Londen zelf (credits: tourguide Lorato, The London Bicycle Company).

 

Omdat we aan de rechterkant de brug waren opgegaan – wat trouwens wel een rustigere kant is! -, moesten we de weg oversteken om naar de Tower te lopen. De route naar de Tower vanaf de Tower Bridge is wel een leuke. Je loopt om de toren en zijn bijgebouwen heen, waardoor je rondom een goed beeld krijgt van het hele bouwwerk. Ik had verwacht dat de Tower van alle kanten zichtbaar zou zijn, maar dat was niet het geval. Aan de zij- en achterkant(en) is het gebouw omringd door een muur, bijgebouwen en grasvelden. Aan de voorkant ligt de Theems en een soort boulevard met bankjes waar je even je voeten kunt laten rusten. De boulevard loopt door tot aan de voorkant van de Tower, maar eerlijkheidshalve had ik te zere voeten om nog verder te lopen dan het bankje waarop we zaten… 😉  We hebben hier even rustig gezeten en op de kaart gekeken hoe we naar St. Paul’s Cathedral zouden gaan.

 

 

Vanaf de Tower zijn we te voet naar St. Paul’s gegaan. We hadden op dat moment al flink wat kilometers in de benen, maar gelukkig bleek de afstand minder ver dan we dachten. We waren met de fietstocht ook langs St. Paul’s gekomen, maar daar stonden we toch wel op een afstandje. Nu stonden we bijna naast de cathedraal en wat voel je je dan klein als mens naast zo’n groot bouwwerk! De bomen rondom de cathedraal stonden vol in bloei, wat een mooi plaatje was dat. Vanaf St. Paul’s hebben we de metro terug naar het hotel genomen. Na al dat lopen was ik wel even toe aan een dutje – om 17.17 uur 17.050 stappen gezet en 13 km gelopen!

‘s Avonds zijn we uiteten geweest naar een italiaans restaurant om ons jubilieum te vieren. Helaas overviel mij ook hier dezelfde misselijkheid als de avond ervoor… En ik baalde als een stekker! Want ik had juist zo’n zin in het eten (spezzatino) én we hadden een lekkere fles Montepulciano besteld (onze favoriete rode wijn). Ik heb maar één glas kunnen drinken, waardoor Dennis de rest op heeft gedronken. Hij was ook heeeel vrolijk erna haha! Ik heb toch geprobeerd zoveel mogelijk op te eten en al met al hadden we wel een hele gezellige avond.

 

 

Dag 3: Buckingham Palace, Hyde Park en Harrods

Op de derde dag hebben we vroeg uitgecheckt – de koffers konden blijven staan -, zodat we konden gaan ontbijten bij The Breakfast Club. Maar er was een wachttijd van minsten een half uur en dat vonden we allebei zonde van onze tijd… De volgende keer dan maar! Daarom hebben we bij een Pret-a-Manger in de buurt een lekkere kop koffie gedronken en een broodje gegeten (de breakfastmuffin is erg lekker hier). We zijn erna naar Piccadilly Circus gelopen om vanaf daar de metro naar Green Park te nemen. We liepen door het park, wat zijn naam eer aan doet, naar Buckinham Palace. Ook die hadden we met de fietstocht gehad, maar door de enorme toen drukte weinig van kunnen zien. Het was die zaterdag echt fantastisch weer: de zon scheen en er stond nauwelijks wind, wat het zeer aangenaam maakte om lekker buiten te zijn. Het was nu ook al wel druk aan het worden bij het paleis, maar ik kon nu bij het hek staan om – hoe leuk! –  weer een wisseling van de wacht mee te maken. Alhoewel dit een kleine wisseling was, maar net zo leuk. We hebben wat foto’s gemaakt en zijn daarna via Constitution Hill naar Hyde Park gelopen. Het park lag er prachtig bij! Kleurrijk door de gekleurde bloemen, het groene gras en de bomen die in bloei stonden. Er waren toeristen in het park, maar ook Londenaren die met hun kids naar de speeltuin kwamen, aan het hardlopen waren of gewoon aan het genieten waren van de eerste lentezon. Het meer, Serpentine Lake, werd bevolkt door meerdere zwanen en eenden met hun jongen. Dat geeft ook wel een heerlijk idillysch plaatje. We hebben de Princess Diana Memorial route naar de fontein gevolgd, maar halverwege raakten we de aanwijzingen in het pad kwijt en op de kaart klopte de locatie niet helemaal. Na een kleine omweg kwamen we er gelukkig toch – ik wilde er graag heen. En de fontein is net zoals Diana overkwam op de mensen: kalmerend, sereen en prachtig. Er zaten mensen op de rand, genietend van de zon en de rust die er waarde. Je waant je niet in het drukke en bedrijvige Londen als je in Hyde Park bent. Wat een heerlijke achtertuin hebben de Londenaren met dit park.

 

 

Nadat we bij Lido Bar and Café wat hadden gedronken, zijn we naar Harrods gelopen. De winkel is immens groot en ligt in één van de duurdere wijken van Londen, Knightsbridge. Brompton Road is een winkelstraat met meestal wat duurdere merken, maar het is leuk om erdoor te lopen. We zijn Harrods ook ingegaan, vooral omdat Dennis het wel interessant vond. Ik voelde me er niet op mijn plaats. Het is een hele decadente winkel met kleding die ik me niet kan veroorloven. Het was wel een ervaring om er doorheen te lopen; ik zag een Arabische gesluierde vrouw met achter haar twee mannen (ik gok bodyguards of lakeien – bestaat dat nog?) die haar aankopen droegen en een ander Arabisch stel waar de vrouw op de schoenenafdeling helemaal in haar nopjes was en haar man verveeld voor zich uit keek. Ook waren er veel Aziatische klanten die dure tassen van Hermès en Chanel kochten. De winkel is luxueus met zijn decor en producten, maar niet aan mij besteed.

 

Terug naar huis…

Nadat we bij Harrods waren geweest, zijn we teruggegaan naar Soho. We hebben daar nog even door de winkelstraat gelopen en een plekje gezocht om te lunchen. We kwamen uit op Soho Square, een mini-parkje in de wijk. Wij waren niet de enigen met het idee daar te gaan lunchen, want er zaten veel mensen lekker te genieten op het gras van hun eten. Bij een Eat!-vestiging in de straat heb ik broodjes, fruit en drinken gehaald en we hebben heerlijk in het zonnetje gegeten. Erna zijn we teruggegaan naar het hotel en hebben we ons klaargemaakt voor de terugreis naar huis. We hebben een half uur eerder dan gepland de metro naar Victoria Station genomen en vandaar de Southern naar Gatwick. Omdat we nog wel een aantal keer moesten overstappen, neemt het wel wat meer tijd in beslag als je net de aansluiting mist. Gelukkig komt de metro om de drie tot vijf minuten. We waren op tijd op het vliegveld, dus daar hebben we de koffer ingecheckt en in een supermarktje nog gauw een broodje en wat drinken gehaald. We zaten rond etenstijd nl. in de lucht in je betaald in het vliegtuig ook de hoofdprijs… Met de shuttle kwamen we weer uit op de North-Terminal en voor we het wisten was het ook alweer tijd om te boarden! Het vliegtuig vertrok redelijk op tijd en we stonden om 20.45 uur Nederlandse tijd weer met beide voeten op Nederlandse bodem.

 

 

Dat was dan onze citytrip in Londen. Als je in de stad zelf bent voelt het alsof de tijd nooit voorbij gaat, maar eenmaal thuis leken de dagen voorbij gevlogen. We hebben wel heerlijk genoten van alles wat we gedaan en gezien hebben, maar ik wil zeker nog wel een (paar) keer terug! Want ik heb nog lang niet genoeg gezien. 😉

 

 

4 Replies to “Citytrip London 2018 – uitgebreid reisverslag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: